Növelhetjük az őssejtjeink számát?

Az őssejtjeink száma, ahogy öregszünk, egyre csökken a szervezetünkben és így egyre lassabban regenerálódunk.

Azonban vannak olyan dolgok, amivel növelni tudjuk őssejtjeink számát, mint egy kiadós séta vagy futás vagy egy jóízű nevetés.

Aranyszabály, hogy ahogy idősödünk együnk fele annyit, sétáljunk kétszer annyit és nevessünk háromszor annyit! Ezzel is növeljük őssejtjeink számát és késleltetjük az öregedést!

Fontos, hogy legyen elegendő őssejtünk, hogy elég gyorsan tudjunk regenerálódni.A növényeknek is vannak őssejtjeik és ez hasznosítható az emberek számára is.Egy svájci kutatás során kiderült, hogy van egy alma fajta, amit, ha a héjánál megvágnak ,a sérülést egy forradással igyekszik megszüntetni. Érdemes ezt az almafajtát naponta fogyasztani. Igazolódni látszik a népi megfigyelés, miszerint : Naponta egy alma ,az orvost távol tartja.

A kozmetikai ipar is hasznosította ezt az alma őssejtet és a hialuron és a kollagén után növényi őssejteket tartalmazó kozmetikumok jelentek meg a piacon.Ezekkel a kötőszövet 10-20%-kal hamarabb regenerálódik. Ezek a növényi őssejtek a szemráncokat és az arcot fiatalítják meg, de étkezéssel belülről is fiatalíthatjuk szervezetünket.Érdemes keserű narancsot és egy ritka svájci alma fajtát, az Uttwiler Spatlaubert naponta fogyasztani!

0 Tovább

Járjunk - e szűrésre vagy ne?

Magyarországon 1960-as évek óta béke van, így a magyar férfiak és nők egyre tovább élnek.20015-ben a várható élettartam férfiaknál 72 év, nőknél 79 év.Ez miért kevesebb, mint például a szomszédos Ausztriában, ahol átlag 6 évvel tovább élnek az emberek?Már 2011-ben 81 év volt a várható élettartamuk.

Rendszeres szűrővizsgálatokkal hosszú évekkel megnövelhetjük élettartamunkat.

A magyarok egészségi állapota hátul kullog a sorban az EU országok között, de ez rajtunk is múlik, mert keveset sportolunk, egészségtelenül étkezünk,pl. kevés friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk,túl sokan és túl sokat dohányzunk, alkoholt és drogokat fogyasztunk ,stresszesen élünk.  A legújabb tendencia szerint a 40 fölötti nők körében nagyobb a halálozási arány, mert dohányoznak, stresszes a munkahelyük, elváltak, magukra maradtak és mindez megrövidíti az életet a statisztika szerint.

Ha nem várunk addig, míg komoly tüneteket tapasztalunk, hanem a betegséget megelőzve szűrővizsgálatokra járunk évtizeddel meghosszabbíthatjuk életünket!

Hazánkban a leggyakoribb halálok a keringési betegségek, amit 60%-ról 53%-ra sikerült csökkenteni az utóbbi időben, de még mindíg ez vezeti a listát.Mikor ellenőríztette a koleszterin szintjét? A házi orvos bármikor ír egy labor beutalót és megnézik vagy koleszterin tesztet is lehet kapni a gyógyszertárban, ami 2 perc alatt megmutatja emelkedett-e a vérzsírszintünk. Ha igen kezdjen el diétázni és mozogni!

A második leggyakoribb betegség ,amiben 100-ból 25-en meghalnak a daganatos betegségek.Az EU átlag 266 megbetegedés 100000-ből, nálunk 350 fölött van ez a szám.

Tüdőszűrés például a sok dohányzó életét hosszabbítja meg, mert például egy USA beli CT-s próbaszűrés eredményeként a CT-vel diagnosztizált tüdőrákos betegek 88%-a 10 évvel a vizsgálatot követően még életben volt.50 és 75 év közötti magas kockázatú csoportban végezték a próbaszűrést a Cornell Egyetem kutatói és mivel ennél a ráktípusnál az 5 éves túlélési arány 10% alatti, ez ígéretes eredménynek számít.

A második leggyakoribb daganat féle férfiaknál a tüdőrák után a prosztata rák, amelynek szűrésére szintén van lehetőség hazánkban.

50 éveskortól évente ajánlott a prosztata szűrése , ennek keretében a PSA szint meghatározása vérből.

Míg a szív- és érrendszeri betegségekben az EU átlag halálozás 100000-ből 423 fő, addig nálunk 790 fölötti ! A második leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedések. Ennek csökkentésében segíthet a melanoma szűrés évente, szájüregszűrés 2 évente,emlőszűrés 2 évente,méhnyakrákszűrés 3 évente,vastagbélszűrés , amely időben felfedezve 90%-ban gyógyítható, 2 évente, tüdőszűrés 2 évente.Ezeken kívül még ajánlott  látásvizsgálaton 2 évente, hallásvizsgálaton 2 évente megjelenni !Vércukor vizsgálatot háziorvosunktól kérhetünk évente a többi rutin laborvizsgálat keretében, amely szintén évente ajánlott.

Ha ezeket megtesszük egészségünk érdekében máris sokat tettünk és utolérhetjük a szomszéd Ausztriát, akik 6 évvel tovább élnek átlag, mint mi.Ha pedig még többre vágyunk sétáljunk naponta egy órát,együnk 40 deka friss zöldséget és gyümölcsöt,hagyjuk abba a dohányzást, ne igyunk alkoholt, max. napi 1 dl vörösbort, kevés állati zsiradékot és vörös húst fogyasszunk , igyunk naponta 2 liter tiszta vizet és évtizeddel meghosszabbíthatjuk életünket!

0 Tovább

Fogyással gyógyítható a cukorbetegség?

   Jelentős súlycsökkentéssel elérhető a kettes típusú cukorbetegség folyamatának visszafejlődése, ezt igazolta legalábbis egy friss kutatás.

Az 1970-es évekig a cukorbetegeknek sok zsír és kis szénhidráttartalmú étrendet javasoltak,azóta egyre többadat szól a zsíros étkezés szívbetegségekre hajlamosító és a szénhidrátok szív- és érrendszeri betegséget megelőző hatása mellett. Időközben azt is felismerték, ,hogy a szénhidrátban gazdag élelmiszerekkel is lehet szabályozni a vércukorszintet. A mai orvosi szemlélet szerint a cukorbetegek számára a sok összetett szénhidrátot és élelmi rostot, de kevés cukrot és zsírt tartalmazó étrend a legmegfelelőbb.Az összetett szénhidrátban gazdag étrend alkalmas a cukorbetegség gyakran előforduló kései szövődményeinek (szív-,szem-,vesebetegség) megelőzésére is.

A visszatekintés után lássuk a legújabb kutatások eredményét.Két egyetem orvosainak kutatásáról számolt be a Lancet című folyóirat egy közzé tett tanulmányban.Súlycsökkentési programban vettek részt cukorbetegek és a résztvevők 10-15 kilogrammos fogyás után 90 százalékánál javulást értek el.A hagyományos kezelést kapó kontrollcsoportban csak 4 százaléknál érték el ugyanezt.

A 3-5 hónapon át alacsony kalóriatartalmú étrenden élők kb. 50 százakékánál még a diabétesz kezelésére használt gyógyszert is elhagyhatták.Fontos tényező volt, hogy a háziorvos asszisztense hosszú távon segítette a betegeket a diéta folyamán.

A jelentős súlycsökkenés kevesebb zsírt eredményezett a májban és a hasnyálmirigyben, ez lehetővé tette, hogy ezek a szervek visszatérjenek a normális működésükhöz.A jelentős súlycsökkenés hosszú távú javulást eredményezhet!

 

2 Tovább

Egészséges-e a kávé vagy nem?

     Míg az 1960-as években kifejezetten károsnak tartották a kávét, az utóbbi időben egyre több tanulmány jelent meg annak jótékony hatásairól az egészségre nézve.

Ausztrál tanulmány szerint napi 3 csésze kávé javítja a májbetegek állapotát.A leglátványosabb eredményt a Hepatitis C betegeknél találták, napi 4 kávé pedig a zsírmáj nevű betegség tüneteit mérsékelte.  Vannak olyan betegségek- mint például a magas vérnyomás, pánik,pajzsmirigy túlműködés- amelyek esetében eltiltják a betegeket a kávéfogyasztástól, de például az alacsony vérnyomás esetén, pajzsmirigy alulműködésnél, túlsúlynál(ami a túl sok evés miatt alakult ki és nem más okból) kifejezetten jót tesz, mert gyorsítja az anyagcserét, kb. 10 %-kal.

Számos pozitív hatással van az egészségre.Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag.Több antioxidáns van benne, mint egy átlagos nyugati étrendben zöldségekkel. gyümölccsel.Egy átlagos csésze kávé körülbelül 90-100 mg koffeint tartalmaz, amely erős stimuláns, élénkít és frissen tart és mint fentebb említettem élénkíti az anyagcserét. Szívgyógyászok szerint napi 2-3 kávénál többet ne fogyasszunk és esti órákban is tartózkodjunk a fogyasztásától,mert ennél több kávé szív- és érrendszeri panaszokat okozhat!

Bebizonyosodott, hogy a kávét ivóknál jelentősen csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata( 30-60%-kal). Napi 3 csésze kávé, de már egy csészényi is amerikai kutatások szerint, csökkenti a májrák és a májzsugorodás kialakulásának kockázatát. Utóbbit több ,mint 80%-kal. A rendszeresen kávézóknál 65%-kal csökken az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A Parkinson- kórt is megelőzheti a kávé.Ennek esélye 30-60% körüli a vizsgálatok szerint.

Viszont túlzott fogyasztását kerüljük, és esti órákban ne igyunk kávét, mert rossz minőségű, nyugtalan alvást, szorongást, függőséget okozhat! 

0 Tovább

A fronthatás és a vérnyomás

      Az időjárás az egész szervezet működésére nagy hatással van. Változása a vérnyomás emelkedését, illetve csökkenését vonhatja maga után (bár nem minden beteg esetében van így). Hidegfront esetén a vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér tovajusson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma. Melegfrontkor ennek az ellentéte játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken.

Érdekesség, hogy melegfront esetén a tünetek a frontátvonulás előtt, míg hidegfrontkor annak távozása után jelentkeznek.

Egészséges életmóddal enyhíthetőek a tünetek!
Egészséges életmóddal nem csak a vérnyomás normalizálható, de a frontok okozta tünetek is megelőzhetőek. Kutatások szerint ugyanis a stresszes, egészségtelenül táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberek gyakrabban és erősebben frontérzékenyek, így az alábbi tanácsokkal elkerülheti az időjárás okozta rosszulléteket:

- Igyon meg napi 2-3 liter vizet

- Mozogjon naponta legalább fél órát (lehetőleg szabad levegőn)

- Fogyasszon minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételeket

- Stressz ellen szánjon minden nap időt pihenésre, kikapcsolódásra (jóga, meditáció)

- Esténként tornáztassa meg ereit váltóvizes zuhannyal

- Aludjon minimum 7-8 órát

Gyógyszerrel is védekezhetünk az időjárás okozta vérnyomás ingadozás ellen.
Bár a megfelelő életmód mind a frontérzékenység, mind a vérnyomás emelkedése ellen elengedhetetlen, ám előfordulhat, hogy az emelkedett vérnyomás miatt gyógyszeresen kezelés válik szükségessé. 24 órás vérnyomásmérővel a kellő dózis nagy biztonsággal megállapítható, mivel segítségével a vérnyomás alakulása folyamatosan nyomon követhető.  Amennyiben nincs diagnosztizált magasvérnyomás betegsége, ám frontátvonuláskor hosszan kiugró értéket mutat a vérnyomásmérő, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis kezdődő vérnyomásproblémára utalhat.

0 Tovább
«
12

healthblog

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek