A D-vitamint sokáig csak a csontok egészségében játszott szerepéről ismerték. Kutatók szerint, kiderült: fontos szerepet játszik egyes betegségek megelőzésében az influenzától a rákig.

A D-vitamin 90%-a a bőrben képződik , napfény hatására, ezért ősztől tavaszig szervezetünk D-vitamin szintje alacsony.A D-vitamin hiány világszerte probléma. Szintjét csökkentik bizonyos gyógyszerek is, nemcsak az elegendő napfény hiánya pl. szteroidok, koleszterin csökkentők, kálciumcsatorna blokkolók, fogamzásgátló. 

Alacsony D-vitamin szintnél nem csak a kalcium és a foszfor nem épül be a csontokba, hanem gyengül az i m m u n r e n d sz e r is! Bizonyos ráktípusok gyakrabban fordulnak elő D-vitamin hiány esetén és egyre több bizonyíték van arra, hogy összefüggés van az autoimmun betegségek(!) pl. szklerozis multiplex, Parkinson, Hashimoto között.

A D-vitamin csökkenti a C-reaktiv protein(gy u ll a d á sos folyamatokban szerepet játszó fehérje) szintjét, lassítja a szklerozis multiplex kialakulását, leállítja a r á k sejtek szaporodását, megelőzi a l é g ú t i fertőzéseket!

Magyarországon októbertől áprilisig a nap gyengén süt ahhoz, hogy biztosítsa a szükséges D-vitamin mennyiséget. Ezért célszerű olyan ételeket fogyasztani, mint a hal,tojás, tej, tejtermékek és mivel ezek sem tartalmaznak elegendő vitamint, tabletta formában , naponta 400 nemzetközi egységet(10 mikrogramm) ajánlott a szervezet számára biztosítani.

Svájci kutatók szerint a D-vitamin szedése ötödével csökkenti az elesések számát az idősek körében.Egy ismerősöm elesett otthonában és combnyaktöréssel heteket kórházban töltött, utána rehabilitáció és csak fél évvel később tudott ismét rendesen járni.Most már orvosi tanácsra szedi a D-vitamint és a kálciumot.

Ahogy idősödünk, bőrünk egyre kevesebb D-vitamint tud előállítani, ezért célszerű azt pótolni. Én és családom immunerősítés és gyulladásgátlás miatt télen napi 2000 NE- et szedünk.

Felszívódását segíti pl. az oliva olaj, s mert zsírban oldódó vitamin, ezért főétkezés után vegyük be! 

A- és C- vitaminnal együtt megóv a náthától, elősegíti a kötőhártya gyulladás kezelését.

Nagyvárosok lakosai és erősen szennyezett területen élők gondoskodjanak t ö bb  D-vitaminról!

Fogamzásgátlót szedő nőknek is több D-vitaminra van szüksége valamint a gyerekeknek és a sötétbőrű embereknek is.

A D-vitamin hatása A- és C-vitaminnal, kolinnal, kálcium és foszforral együtt érvényesül legjobban.

Aki jobban odafigyel D-vitamin szintjére, mint egyik facebookos ismerősöm, 3-4 havonta ellenőrízteti TB alapon és a napi dózis a laboreredmény függvényében kerül megállapításra. Elmondása szerint még nyaralás után is az alsó határon van a D-vitamin szintje, ezért nyáron is szedi és ajánlja mindazoknak, akik egész nap irodában, vagy más fedett helyen dolgoznak  és kevés időt töltenek a napon.