Míg az 1960-as években kifejezetten károsnak tartották a kávét, az utóbbi időben egyre több tanulmány jelent meg annak jótékony hatásairól az egészségre nézve.

Ausztrál tanulmány szerint napi 3 csésze kávé javítja a májbetegek állapotát.A leglátványosabb eredményt a Hepatitis C betegeknél találták, napi 4 kávé pedig a zsírmáj nevű betegség tüneteit mérsékelte.  Vannak olyan betegségek- mint például a magas vérnyomás, pánik,pajzsmirigy túlműködés- amelyek esetében eltiltják a betegeket a kávéfogyasztástól, de például az alacsony vérnyomás esetén, pajzsmirigy alulműködésnél, túlsúlynál(ami a túl sok evés miatt alakult ki és nem más okból) kifejezetten jót tesz, mert gyorsítja az anyagcserét, kb. 10 %-kal.

Számos pozitív hatással van az egészségre.Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag.Több antioxidáns van benne, mint egy átlagos nyugati étrendben zöldségekkel. gyümölccsel.Egy átlagos csésze kávé körülbelül 90-100 mg koffeint tartalmaz, amely erős stimuláns, élénkít és frissen tart és mint fentebb említettem élénkíti az anyagcserét. Szívgyógyászok szerint napi 2-3 kávénál többet ne fogyasszunk és esti órákban is tartózkodjunk a fogyasztásától,mert ennél több kávé szív- és érrendszeri panaszokat okozhat!

Bebizonyosodott, hogy a kávét ivóknál jelentősen csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata( 30-60%-kal). Napi 3 csésze kávé, de már egy csészényi is amerikai kutatások szerint, csökkenti a májrák és a májzsugorodás kialakulásának kockázatát. Utóbbit több ,mint 80%-kal. A rendszeresen kávézóknál 65%-kal csökken az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A Parkinson- kórt is megelőzheti a kávé.Ennek esélye 30-60% körüli a vizsgálatok szerint.

Viszont túlzott fogyasztását kerüljük, és esti órákban ne igyunk kávét, mert rossz minőségű, nyugtalan alvást, szorongást, függőséget okozhat!