Magyarországon 1960-as évek óta béke van, így a magyar férfiak és nők egyre tovább élnek.20015-ben a várható élettartam férfiaknál 72 év, nőknél 79 év.Ez miért kevesebb, mint például a szomszédos Ausztriában, ahol átlag 6 évvel tovább élnek az emberek?Már 2011-ben 81 év volt a várható élettartamuk.

Rendszeres szűrővizsgálatokkal hosszú évekkel megnövelhetjük élettartamunkat.

A magyarok egészségi állapota hátul kullog a sorban az EU országok között, de ez rajtunk is múlik, mert keveset sportolunk, egészségtelenül étkezünk,pl. kevés friss zöldséget és gyümölcsöt eszünk,túl sokan és túl sokat dohányzunk, alkoholt és drogokat fogyasztunk ,stresszesen élünk.  A legújabb tendencia szerint a 40 fölötti nők körében nagyobb a halálozási arány, mert dohányoznak, stresszes a munkahelyük, elváltak, magukra maradtak és mindez megrövidíti az életet a statisztika szerint.

Ha nem várunk addig, míg komoly tüneteket tapasztalunk, hanem a betegséget megelőzve szűrővizsgálatokra járunk évtizeddel meghosszabbíthatjuk életünket!

Hazánkban a leggyakoribb halálok a keringési betegségek, amit 60%-ról 53%-ra sikerült csökkenteni az utóbbi időben, de még mindíg ez vezeti a listát.Mikor ellenőríztette a koleszterin szintjét? A házi orvos bármikor ír egy labor beutalót és megnézik vagy koleszterin tesztet is lehet kapni a gyógyszertárban, ami 2 perc alatt megmutatja emelkedett-e a vérzsírszintünk. Ha igen kezdjen el diétázni és mozogni!

A második leggyakoribb betegség ,amiben 100-ból 25-en meghalnak a daganatos betegségek.Az EU átlag 266 megbetegedés 100000-ből, nálunk 350 fölött van ez a szám.

Tüdőszűrés például a sok dohányzó életét hosszabbítja meg, mert például egy USA beli CT-s próbaszűrés eredményeként a CT-vel diagnosztizált tüdőrákos betegek 88%-a 10 évvel a vizsgálatot követően még életben volt.50 és 75 év közötti magas kockázatú csoportban végezték a próbaszűrést a Cornell Egyetem kutatói és mivel ennél a ráktípusnál az 5 éves túlélési arány 10% alatti, ez ígéretes eredménynek számít.

A második leggyakoribb daganat féle férfiaknál a tüdőrák után a prosztata rák, amelynek szűrésére szintén van lehetőség hazánkban.

50 éveskortól évente ajánlott a prosztata szűrése , ennek keretében a PSA szint meghatározása vérből.

Míg a szív- és érrendszeri betegségekben az EU átlag halálozás 100000-ből 423 fő, addig nálunk 790 fölötti ! A második leggyakoribb halálok a daganatos megbetegedések. Ennek csökkentésében segíthet a melanoma szűrés évente, szájüregszűrés 2 évente,emlőszűrés 2 évente,méhnyakrákszűrés 3 évente,vastagbélszűrés , amely időben felfedezve 90%-ban gyógyítható, 2 évente, tüdőszűrés 2 évente.Ezeken kívül még ajánlott  látásvizsgálaton 2 évente, hallásvizsgálaton 2 évente megjelenni !Vércukor vizsgálatot háziorvosunktól kérhetünk évente a többi rutin laborvizsgálat keretében, amely szintén évente ajánlott.

Ha ezeket megtesszük egészségünk érdekében máris sokat tettünk és utolérhetjük a szomszéd Ausztriát, akik 6 évvel tovább élnek átlag, mint mi.Ha pedig még többre vágyunk sétáljunk naponta egy órát,együnk 40 deka friss zöldséget és gyümölcsöt,hagyjuk abba a dohányzást, ne igyunk alkoholt, max. napi 1 dl vörösbort, kevés állati zsiradékot és vörös húst fogyasszunk , igyunk naponta 2 liter tiszta vizet és évtizeddel meghosszabbíthatjuk életünket!