Jelentős súlycsökkentéssel elérhető a kettes típusú cukorbetegség folyamatának visszafejlődése, ezt igazolta legalábbis egy friss kutatás.

Az 1970-es évekig a cukorbetegeknek sok zsír és kis szénhidráttartalmú étrendet javasoltak,azóta egyre többadat szól a zsíros étkezés szívbetegségekre hajlamosító és a szénhidrátok szív- és érrendszeri betegséget megelőző hatása mellett. Időközben azt is felismerték, ,hogy a szénhidrátban gazdag élelmiszerekkel is lehet szabályozni a vércukorszintet. A mai orvosi szemlélet szerint a cukorbetegek számára a sok összetett szénhidrátot és élelmi rostot, de kevés cukrot és zsírt tartalmazó étrend a legmegfelelőbb.Az összetett szénhidrátban gazdag étrend alkalmas a cukorbetegség gyakran előforduló kései szövődményeinek (szív-,szem-,vesebetegség) megelőzésére is.

A visszatekintés után lássuk a legújabb kutatások eredményét.Két egyetem orvosainak kutatásáról számolt be a Lancet című folyóirat egy közzé tett tanulmányban.Súlycsökkentési programban vettek részt cukorbetegek és a résztvevők 10-15 kilogrammos fogyás után 90 százalékánál javulást értek el.A hagyományos kezelést kapó kontrollcsoportban csak 4 százaléknál érték el ugyanezt.

A 3-5 hónapon át alacsony kalóriatartalmú étrenden élők kb. 50 százakékánál még a diabétesz kezelésére használt gyógyszert is elhagyhatták.Fontos tényező volt, hogy a háziorvos asszisztense hosszú távon segítette a betegeket a diéta folyamán.

A jelentős súlycsökkenés kevesebb zsírt eredményezett a májban és a hasnyálmirigyben, ez lehetővé tette, hogy ezek a szervek visszatérjenek a normális működésükhöz.A jelentős súlycsökkenés hosszú távú javulást eredményezhet!