Többen meddő vitának gondolják a témát, szerintem viszont az influenzajárvány küszöbén érdemes foglalkozni vele.

Amíg Dóri kislány volt én is úgy gondoltam: éppen elég, hogy megkapja a kötelező oltásokat, ne terheljük még szegényt a szezonális influenza elleni szurival is.

Bár a rádiós,- TV - s híradásokban arról igyekeznek meggyőzni az embereket: mindenképpen oltassák be magukat, még az orvosok között is akadnak olyanok, akik feleslegesnek tartják az influenza elleni oltást. A lányom egyik ismerőse - többgenerációs orvoscsaládból származik - azt állítja: annak ellenére, hogy apja évtizedekig a sebészeten, majd a reumatológián, anyja pedig a sürgősségi osztályon dolgozott, a családja soha nem kéri a vakcinát, mégsem kapják el a vírust. A világjárvány kitörésének veszélyét pedig egyenesen hisztériakeltésnek nevezte.

A férjemmel nagyjából a '90 - es évek vége óta lettünk elkötelezett hívei a védőoltásnak. Egymás után két influenza járványba is rendesen belekeveredett a család. Egyikünk haza hozta, és mindenkin végigment.

Sokan azért tíltakoznak a védőoltás ellen, mert félnek a lehetséges mellékhatásoktól.

Anyukám élete utolsó tizenöt évét idősek otthonában töltötte. Rahaszkodtam hozzá, hogy mindig kapjon védőoltást. Minden évben voltak bentlakók, akik meghaltak influenzában. Ahogy azt a sajtóban is mindig hangsúlyozzák: a halálos áldozatok közül egyikük sem volt beoltva!

Az otthon portása azt mesélte a lányomnak: előző évben megkapta a vakcinát, mégis megbetegedett, ezért úgy gondolja, nincs értelme az oltásnak.

Néhányan úgy gondolnak a védőoltásra, mint egy áthatolhatatlan védőpajzsra, ami úgyis megvédi őket a betegségtől.

Ahogyan az országos tisztifőorvos is minden évben hansúlyozza: aki a védőoltás ellenére megfertőződik, enyhébbek lesznek a tünetei, és megelőzi a szövődmények kialakulását. Ezért javasolják - még közvetlenül a járvány kitörése előtt is - a beoltást.

A férjem mesélte, hogy a nagyszülei falun laktak, földműveléssel foglalkoztak, mégsem voltak betegek. A friss levegőn végzett munka megedzette az immunrendszerüket, nekik nem volt szükségük védőoltásra.

Az én nagypapám is falun élt a nagymamával, művelte a földet, mégis tüdőgyulladásban halt meg!

A védőoltások hasznosak, védenek bennünket a betegség halálos szövődményeitől!

Nem azért vannak, hogy a gyógyszergyárakat tegyék gazdagabbá!